Program științific
Programul științific al workshopului este disponibil aici.
Constanța
Prof. univ. Dr. Doina Ecaterina Tofolean este cadru didactic din 1993 la Facultatea de Medicină din cadrul Universității „Ovidius” Constanța și medic primar primar medicina interna(2001) si medic primar pneumologie (2013). Are numeroase competențe: în somnologie nivel I și II (2014), explorări funcționale respiratorii speciale (2007), ecografie generală (2003) și bronhologie (2000). Activitatea clinică o desfășoară la SCJU ”Sfântul Apostol Andrei” Constanța, în cadrul Departamentului Pneumologie- Clinica Medicală I, activitatea medicală incluzând cazuri complexe de pneumologie, care necesită investigații de înaltă performanță.
De-a lungul carierei a avut și funcții de conducere: prodecan al Facultății de Medicină, actual decan al Facultății de Medicină. Este formator de opinie pentru medici rezidenți, tineri specialiști, medici de familie, asistente medicale. Este implicată în munca de cercetare fiind membru în numeroase granturi și studii clinice. Contribuția în dezvoltarea medicinei românești a fost recunoscută prin numeroase premii și distincții: Diploma de excelență pentru contribuția adusă la dezvoltarea endoscopiei toracice în România, Diploma de excelență cu recunoașterea contribuției la dezvoltarea disciplinei pneumologie în România și multe multe altele.
București
Roxana Maria Nemeș, MD, PHD, FCCP, Profesor Universitar, Șeful Disciplinei de Fiziopatologie în cadrul Universității de Medicină “Titu Maiorescu” București.
Medic Primar Pneumolog, Medic Specialist Pediatru, Cercetător Științific, Doctor în Științe Medicale în cadrul Laboratorului de Explorări Funcționale Respiratorii Speciale din Institutul de Pneumologie Marius Nasta, în care lucrează din 1999.
Participări în conferințe naționale și internaționale.
Lector în programele de pregătire ale medicilor rezidenți și asistenților medicali în Explorare Funcțională Respiratorie pentru adulți și copii.
Autor de cărți și capitole de cărți în domeniul Explorării Funcționale Respiratorii Speciale, cu peste 20 articole indexate și publicate.
Cluj-Napoca
Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Asistent Universitar la Catedra de Pneumologie un. De asemenea sunt medic specialist la Spitalul Clinic de Pneumologie “Leon Daniello” din Cluj-Napoca unde am acumulat în timpul anilor de studiu și muncă cunoştiinţe în domeniul pneumologiei, fie ca discutam despre tuberculoza sau ventilație non-invazivă precum și lucruri care în momentul de față par prea complicate precum transplantul pulmonar. În anul 2015 am avut privilegiul de a face cursuri de supraspecializare pentru pregătirea și urmărirea pacinților cu transplant pulmonar la Allgemaines Krankenhaus der Stadt Wien (AKH Viena) fiind actualmente coordonator de transplant pulmonar pentru centrul Cluj. De asemenea am participat la o expediție unicat pe Kilimanjaro cu 10 pacienți transplantați pulmonar pentru a demonstra întregii lumi ca aceștia pot duce o viață normala sau chiar să urce pana la 5895 m altitudine.
Cluj-Napoca
Medic Primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Profesor la UMF “Iuliu Hatieganu”, disciplina Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și președintele Asociației Române de Educație în Diabet. Ariile sale principale de interes sunt complicațiile cardiovasculare ale diabetului și în principal insuficiența cardiacă, rolul pe care îl joaca educația terapeutică în managementul diabetului zaharat, obezitatea și dislipidemiile.
Din anul 2004 este cadru didactic al Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca unde din anul 2020 activează în funcția de Profesor iar în anul 2017 a câștigat Premiul Anual al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Este vicepreședinte al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și al Societății Române de Hipertensiune, membru în Asociația Română pentru Studiul Obezității, Președinte al Asociației Române de Educație în Diabet (din 2012).
București
Medic generalist, doctor în medicină, nutriție
Este absolventa facultății de medicina din Cluj, dar si absolventa unei facultăți de management la Open University, după câțiva ani de marketing în domeniul farmaceutic revine la vocația de medic și își completează studiile cu un master în nutriție, la facultatea de farmacie din Cluj și cu doctorat la catedra de diabet , nutriție și boli metabolice de la UMF Carol Davila București.
A desfășurat multiple proiecte de stil de viață sănătos în ultimii 10 ani, iar de 2 ani este președinta Asociației medicale de prevenție prin stil de viață sănătos, prin care aduce știința nutriției în comunitatea medicală , făcând simpozioane, acțiuni educaționale cu teme valoroase și speakeri de prestigiu.
Autor de articole științifice în reviste medicale, dar și autor sau coordonator de cărți, printre care “ Viața sănătoasă e un stil “ , “ Medicina stilului de viață și bolile cronice, prevenție dar și tratament” iată ca recomanda profilul unui profesionist în medicină, dar și o voce care aduce argumente pentru a sublinia importanța stilului de viață în păstrarea sănătății.
Reprezentant pentru România la European Lifestyle Medicine Organisation din 2021.
București
The faculty is pneumologist, Lecturer at University of Medicine and Pharmacy “Carol Davila”, Bucharest (2007), Senior Doctor at The National Institute of Pneumology “Doctor Marius Nasta”, Bucharest (2011) and she is working at National Institute of Pneumology’s Sleep Lab since 2007. The PhD title was obtained with the thesis „Peculiarities of Evolution under CPAP Therapy in Patients with OSAS and Arterial Hypertension, Including Resistant”.
She is member of European Sleep Research Society (ESRS) board since 2018, member of executive committee of Assembly on National Sleep Societies (ANSS) of ESRS since 2017 and vice chair since 2018. She is the former President of Romanian Sleep Society (2013-2017; before – Secretary of Romanian Sleep Society: 2011-2013), organizer and co-organizer of Sleep and NIV Conferences (2013, 2014, 2015, 2017 – 700 hundred participants, 25 lecturers from abroad) and also organizer and co-organizer of many Sleep Medicine Courses and Conferences, workshops and symposia including “The Debut of Somnology in Republic of Moldavia”. She is also Founding Member of Alpha-1 Antitrypsin Deficiency Working Group (2013) and Working Group for Pulmonary Cancer (2009).
The faculty is certified sleep expert recognized by the European Sleep Research Society (2014), with Competency in Somnology, level I and level I+II (2013) and in Noninvasive Ventilation (2015) authorized by Romanian Ministry of Health in basis of previous European trainings (9 courses in the field of sleep or NIV, one month as a visiting doctor in Klinik fürPneumologie und Allergologie Zentrum für Schlaf und Beatmungsmedizin Chefarzt, Solingen, Germany)
The faculty had active participation to national and international conferences, including ERS, ESRS, ATS, Chest conferences since 2008, is author or co-author of over 200 oral presentation as speaker at most Romanian sleep conferences, courses and workshops lecturing about sleep disorders, sleep laboratory procedures, validating and interpreting sleep studies and research of leaded sleep research team (oral presentation at Chest, e-posters at ERS and ATS). The faculty is author or co-author of 412 publications (full-paper and abstracts presented abroad at important pneumology and somnology congresses: ERS, ESRS, ATS, Chest, Sleep and Breathing), summarizing 399 citations and 15 book chapters, most of them in the field of sleep medicine.
Târgu Mureș
Cluj-Napoca
Fiind un membru al catedrei de pneumologie din cadrul UMF Cluj-Napoca activitatea zilnică include activitate clinică, oferind expertiză în diagnosticul și managementul pacienților cu afecțiuni acute și cronice pulmonare. Specialitatea noastră include ca domeniu de activitate astmul bronșic, bronhopneumopatia cronică obstructivă, fibroza chistică, pneumopatiile interstițiale difuze, afecțiuni pleurale , tumori pulmonare benigne , cancer pulmonar, tuberculoza pulmonară și pleurală.
București
Medic primar pneumolog, doctor în științe medicale
Șef lucrări , catedra fiziologie Facultatea de medicină Universitatea Titu Maiorescu București
Președinte Secțiune de Somnologie și Vențilatie nonivazivă a Societații Române de Pneumologie
Coordonatorul Programului Național de Prevenire Supraveghere și Control al Tuberculozei
A urmat cursurile UMF ” Carol Davila ” București pe care a absovit-o în 1995. Ulterior și-a completat studiile ca medic rezident pneumolog în cadrul Institutului de Pneumologie ”Marius Nasta” București, devenind medic specialist pneumolog în anul 2000, medic primar în 2005 și doctor în știinte medicale în 2011 . A desfășurat activitate de cercetare încă din rezidențiat, fiind autor și coautor a numeroase articole știintifice publicate în reviste de specialitate. În domeniul tabacologie militează de peste 10 ani , fiind implicată intr-o serie de proiecte atât naționale cât și europene. A făcut parte din bordul SRP începand cu 2011 ca Președinta Secțiunii de Tabacologie a Societații Române de Pneumologie, apoi membru în comitet în prezent fiind Presedinta Secțiunii de Somnologie și VNI a Societații Române de Pneumologie.A susținut numeroase prelegeri la cursuri și manifestări naționale și internaționale privind efectele fumatului și modalitățile de prevenire și control a tabagismului tulburările de somn și consecințele acestora și a contribuit la elaborarea Ghidului metodologic de implementare a Programului Național de Prevenire Supraveghere și Control al Tuberculozei
Cluj-Napoca
Medic Specialist Pneumologie
Doctorand Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca
Cluj-Napoca
Conf. Dr. U.M.F. “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Disciplina Medicină Paliativă, Șef Disciplină
Susținere cursuri și stagii clinice la studenții Facultății de Medicină, AMG și BKT.
Din 2002 – 31.07.2022, cadru didactic în cadrul Disciplinei de Pneumologie, iar din 01.08.2022 – în prezent cadru didactic în cadrul Disciplinei Medicină Paliativă.
Studii doctorale finalizate în 2013 cu teza “Disfuncţia tiroidiană în tuberculoza pulmonară”.
Colaborator la 36 cursuri post-universitare sug egida UMFIH.
Autor și coautor a mai multor cărţi/tratate de specialitate și a peste 73 articole publicate în WOS.
Îndrumător științific pentru 38 lucrări de licență.
Coordonator al Grupului de Lucru de Îngrijiri Paliative în Boli Respiratorii din cadrul SRP.
Medic primar pneumolog în cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” Cluj-Napoca.
Competență/Atestat de: Endoscopie Bronșică, Somnologie, Îngrijiri Paliative.
Cluj-Napoca
Medic rezident Pneumologie și doctorand în cadrul Universității de Medicină și Farmacie ‘’Iuliu Hațieganu’’ Cluj-Napoca, cu numeroase participări și premii la manifestări științifice. Domeniul de interes cuprinde somnologia, managementul bolilor respiratorii, ventilația non-invazivă și medicina stilului de viață în Pneumologie (fumatul, dieta mediteraneană). În timpul facultății a urmat internship-uri în țări precum Taiwan, Israel și Rusia unde și-a îmbunătățit cunoștințele medicale cât și cele legate de stilul de viață în diferite culturi.
Iași
Șef Lucrări Dr.
Medic primar pneumolog, Șef lucrări la Universitatea de Medicina si Farmacie “Grigore T Popa” Iași, a urmat cursuri și specializări în medicina somnului, ventilație non-invazivă, precum și în alte direcții a pneumologiei. A publicat lucrări în reviste de referință din domeniul de activitate și este un participant activ la cele mai importante evenimente științifice naționale sau internaționale.
Timișoara
Marius Balint Gib, medic primar pneumologie, cu competență în Medicina Somnului-Sleep Medicine Expert la European Sleep Research Society-2016, și competență în fibroscopie bronșică, cu loc de muncă la SB Clinique Timișoara.Formarea mea profesională a început la Spitalul Victor Babeș Timișoara în anul 2006, apoi în Belgia din 2009 și din anul 2012,Franța, unde am reușit și la concursul de practicien hospitalier, chiar înainte de a decide să mă reîntorc în țară, în 2016. In ultimii ani împlicat în activitatea SRP cu participarea activă la diferite congrese, iar din anul 2020, președinte a secțiunii 9G-Noua Generație.
Craiova
Prof. univ.dr.
Profesor universitar din 2015 UMF Craiova, Str Petru Rares, Nr 2, Craiova 200349 http://www.umfcv.ro
Medic Șef secție Pneumologie 2 Spitalul de Boli Infecțioase si Pneumoftiziologie Victor Babes, Craiova Str Calea Bucuresti, nr 126, 200515, Craiova http://www.vbabes-cv.ro
Principalele activităţi şi responsabilităţi: activitate medicala si de cercetare .
Tipul sau sectorul de activitate: învațamânt, activitate medicală și de cercetare
Competenţe organizaţionale/managerial
Membru în comitetele de orgnizare ale unor manifestări științifice regionale și naționale
Competenţe dobândite la locul de muncă
Competența de Somnologie, Managementul general, clinic şi terapeutic al tulburărilor respiratorii din timpul somnului. Somnologie, poligrafie (M1) şi Somnologie poligrafie, polisomnografie şi titrare CPAP/bIPAP (M2), 2014
Competenţă în Explorări Funcţionale Complexe cu Atestat – Centrul de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, Atestat seria C, nr. 019343; nr. Inregistrare 21263/eliberat 15.06.20071.
Publicatii
Monografii nr.14
Articole/studii in extenso, publicate în reviste cotate ISI Thomson Reuters (în reviste cu factor de impact), în calitate de autor principal, Numar = 16
Articole/studii in extenso, publicate în reviste cotate ISI Thomson Reuters (în reviste cu factor de impact), în calitate de coautor Numar = 15
Articole/studii in extenso, publicate în reviste BDI, Numar = 45
Articole publicate în rezumat în reviste şi volumele unor manifestări manifestărilor ştiinţifice cotate ISI cu ISBN sau ISSN, Numar = 25
Articole publicate în rezumat în revistele unor manifestări ştiinţifice cu ISBN sau ISSN, Numar = 221
Activitate de cercetare
Membru activ în 2 proiecte (Grant) internationale si in echipa de cercetare a 4 proiecte naționale .
Director in patru contracte de cercetare obtinute prin competitie.
Investigator principal in 20 studii clinice internationale.
Diplome de excelenta si Premiu special pentru implicare in promovarea imaginii pneumologiei acordat de SRP, nr.16
Brevet acordat de Societatea Romana de Pneumoftiziologie,1999 si 2000.
București
Medic primar pediatru
Doctor în medicină
Atestat în somnologie și ventilație non-invazivă
Atestat pneumologie pediatrică
Ponderas Academic Hospital București
Președinte Asociația pentru tulburări de somn la copii și adoleșcenți
Oradea
Constanța
Prof. Univ. Dr. Elena Danteș este cadru didactic din 1998 la Facultatea de Medicină din cadrul Universității „Ovidius” Constanța și medic primar pneumolog din 1991 cu competență în somnologie nivel I și II (2015), explorări funcționale respiratorii speciale (2004), management al serviciilor de sănătate (2009) și bronhologie (2000). Activitatea clinică o desfășoară la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța. De-a lungul carierei a avut nenumărate funcții de conducere: director medical, șef de secție, coordonator județean al PNPSCT. Este formator de opinie pentru medici rezidenți, tineri specialiști, medici de familie, asistente medicale. Este implicată în munca de cercetare fiind membru în peste 10 granturi și peste 35 studii clinice. Deține funcția de membru de onoare în diverse structuri profesionale internaționale (ERS, ACCP) și naționale (SRP și subsecțiuni).
Contribuția în dezvoltarea medicinei românești a fost recunoscută prin premii și distincții printre care putem enumera: Diploma de excelență pentru contribuția adusă la dezvoltarea endoscopiei toracice în România, Diploma de lider de opinie pentru activitatea de excepție depusă în susținerea și dezvoltarea medicinei românești, Diploma de excelență cu recunoașterea contribuției la dezvoltarea disciplinei pneumologie în România și multe multe altele.
București
Senior Pneumologist, MD, PhD, FCCP – Institute of Pneumophtisiology „Marius Nasta”
Professor
Past President of the Romanian Society of Pneumology
Head of Pneumology Department (II) – University of Medicine and Pharmacy “Carol Davila”, Bucharest (Romania)
National GOLD and GINA representative, Member of the SPLF Council
Initiator of somnology in Romania and of the First Quitting Smoking Office in Romania
First Councelling office for smokers in Romania
Member ENSP Board 2016
Member of SPLF Council-2016
Member of ERS, ATS, CHEST, OGP
I was one of the main actors for having the new antitobacco law after a long battle with the politicians
and tobacco industry
More than 500 articles and 20 books
București
Șef de Lucrări, Disciplina de Pneumoftiziologie, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”
Medic primar, Institutul de Pneumologie “Marius Nasta”
Cluj-Napoca
Medic primar pneumolog, spitalul Clinic de Pneumoftiziologie « Leon Daniello », Cluj Napoca
Asistent Universitar – Disciplina de Pneumologie, UMF « Iuliu Hatieganu », Cluj Napoca.
Competenta in Somnologie nivel I + II
Membru: SRP, ERS, ESRS
Timișoara
Șef Lucrări
Universitatea de Medicina și Farmacie ,,Victor Babeș” Timișoara
Medic primar pneumolog, Doctor in Științe Medicale
Președintele Secțiunii de Tabacologie a Societății Române de Pneumologie
Cluj-Napoca
Medic specialist pneumolog, cercetător-doctorand în cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca.
Arii de interes științific: metode diagnostice în pneumologie – cu accent pe neoplasmul pulmonar, bronhologie, genomică, antreprenoriat în medicină.
Cluj-Napoca
Unitatea de lucru UMF Iuliu Hatieganu Cluj Napoca
Funcţie ocupată: conferentiar
Conferentiar la Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj Napoca din 2015,abilitat din decembrie 2020, cu o bogata activitate medicala, didactica si stiintifica s-a remarcat in ultimii ani prin preocuparile avute in domeniul Bolilor rare, in special de bolile complexe ale interstitiului pulmonar. In present este Coordonator judetean al Programului National de Fibroza pulmonara, Presedinte a sectiunii de Boli Rare din cadrul Societatii Romane de Pneumologie si Coordonator al Comisiei Multidisciplinare de Boli interstitiale din Cadrul Spitalului “Leon Daniello”.
Cluj-Napoca
Medic specialist pneumologie
Asistent universitar disciplina Pneumologie in cadrul UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca
Competențe: endoscopie bronșică, explorări funcționale respiratorii, somnologie
Membru SRP, ERS.
Cluj-Napoca
După absolvirea Facultății de Medicină a U.M.F. „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca în 1987, am parcurs toate treptele acesteia, de la asistent universitar (1991-1999), șef lucrări (1999-2003), conferențiar (2003-2016), profesor universitar, titlu pe care l-am obținut în 2016, în cadrul Disciplinei Pneumologie a U.M.F. „Iuliu Hațieganu”.
În 1999 am finalizat teza de doctorat în Specialitatea Radiologie, cu tema „Studiul comparativ prin metode radiologice convenționale și imagistice al formațiunilor cavitare pulmonare inflamatorii, neoplazice și parazitare”.
În urma activității și cercetării științifice realizate în decursul timpului, am obținut prin O.M. nr 4907, din 18.08.2015 Atestatul de Abilitare în domeniul de Studii Universitare de doctorat Medicină, cu tema „Progrese şi noi abordări în prevenţia, diagnosticul şi tratamentul bolilor netransmisibile/bolile cronice respiratorii”.
Activitate didactică: Desfășor stagii și cursuri cu studenții și medicii rezidenți, din specialitatea pneumologie și alte specialități, actualmente fiind Director al Departamentului Rezidențiat în UMF ”Iuliu HATIEGANU” Cluj Napoca.
Activitate științifică: Organizator de manifestări științifice naționale și participare activă la cursuri, simpozioane, conferințe și congrese naționale și internaționale; numeroase lucrări prezentate la simpozioane/congrese și publicate în reviste naționale și internaționale, dintre ele fiind cotate ISI cu FI. Sunt autor, coautor și editor la cursuri și cărți naționale și internaționale, pentru studenții U.M.FIH și medicii specialiști.
În paralel, activitatea medicală profesională, o desfășor în cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca, în specialitatea Pneumologie, lucrând în secţia cu paturi, fiind Director Medical între 2004-2014, iar în prezent Șef de Secție Pneumologie III.
Pentru creșterea performanței stiintifice în diagnosticul și tratamentul bolilor respiratorii, am participat de-a lungul anilor la numeroase cursuri postuniversitare în domeniul pneumologiei, atât în țară cât și în străinătate, inclusiv la stagii de perfecționare la Montpellier (Franța), Kassel, Heiderberg (Germania). În 2007 am înființat primul Laborator de Somnologie în regiunea Transilvania cu activitate în domeniul diagnosticului și tratamentului tulburărilor respiratorii in timpul somnului, fiind centru de referință național în acest domeniu.
Competențe și supraspecializări: în Endoscopia Bronşică, Explorări Funcționale Respiratorii, Ecografie Generală, Somnologie și Ventilație NonInvazivă, fiind lector și formator național pentru obținerea acestei competențe, Masterat in Managementul Serviciilor de Sănătate.
Cluj-Napoca
Utilizăm module cookie pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Puteți consulta termenii și condițiile website-ului nostru aici.